K0996 Peercoaching in de praktijk
INHOUD
Op deze pagina vind je informatie over de inhoud van het keuzedeel; de rode draad. Het nut van dit keuzedeel, informatie over toetsing en examinering, leermiddelen en globale onderwijsinhoud.
ALGEMEEN
Inleiding
Het Engelse woord 'peer' betekent 'gelijke'. Peercoaching betekent dan ook 'coaching van gelijken' Coachen betekent dat je iemand (methodisch) ondersteunt of begeleidt om diens leerproces of functioneren te verbeteren. Het keuzedeel heet "Peercoaching in de praktijk"; het coachen van een 'peer' in de praktijk, dus iemand die gelijk is aan jou, bijvoorbeeld een medestudent. Dat is gelijk het kenmerkende aan peercoaching, niet vanuit een hiërarchie maar vanuit gelijkheid.
Er wordt bij het examen veel van jou gevraagd. Je gaat (vanuit de theorie onderbouwd) een methodisch coachingstraject uitrollen. Je gaat een gecoachte(degene die gecoacht wordt) begeleiden en kunt dit onderbouwen vanuit kennis over coaching- en begeleidingsmodellen. Tot slot moet je onderbouwd reflecteren op jezelf, maar doet de gecoachte, leidinggevende en/of team ook een evaluatie over het geboden peercoach-traject.
Bij beschrijving van de examencontext wordt gesproken over een traject van 10 dagen. Serieuze coaching. Het gaat dus veel verder dan peercoaching bij het maken van een huiswerkplanning of tips over hoe je een verslag schrijft. Herken je jezelf in onderstaand profiel? Dan is dit keuzedeel misschien voor jou.
PROFIEL, JIJ:
|
Rode draad
In dit keuzedeel leer jij als peercoach coachende en begeleidende vaardigheden toe te passen die je kunt inzetten ten behoeve van de persoonlijke en professionele ontwikkeling van peers (collega’s en/of studenten). De peercoach en de gecoachte leren op een gelijkwaardige manier van en met elkaar door elkaar feedback te geven en te reflecteren op hun rol. Het keuzedeel zorgt ervoor dat jij als beginnend beroepsbeoefenaar bezit over coachingsvaardigheden, doelgerichtheid en leervermogen vanuit realiteitsbesef en empathisch bewustzijn. Deze kan zij inzetten in een werk- en leeromgeving.
Nut van dit keuzedeel
Je wordt expert in het peercoachen. In het werkveld wordt het steeds belangrijker om zo efficiënt mogelijk met tijd en middelen om te gaan. Peercoaching is een manier voor bedrijven en instellingen om minder tijd kwijt te zijn aan het individueel coachen van onervaren collega’s en/of studenten. Peercoaches maken peers (collega’s en/of studenten) wegwijs, leerbaar en productief voor de bedrijven en instellingen. Het werkveld vraagt om werknemers die zich blijven ontwikkelen. Kennis veroudert snel en permanent samen leren in teams, organisaties en netwerken draagt bij aan de professionele ontwikkeling van medewerkers en een veilig werkklimaat.
Voor beroepskrachten in de beroepspraktijk is dit een interessant keuzedeel als ze werkbegeleider willen worden.
Uitvoering van dit keuzedeel
Dit keuzedeel kan op 3 plekken uitgevoerd worden.
- In de beroepspraktijk
- Op het Da Vinci College
- Combinatie beroepspraktijk / Da Vinci College
TOETSING
Bij dit keuzedeel zit formatieve toetsing, daarmee brengen we in beeld wat jouw groei is richting het examen. Je maakt een ontwikkelportfolio waarin je bewijzen verzamelt over jouw vakkennis en vaardigheden bij het aanbieden van peercoaching in de praktijk. Hoe dit er precies uitziet én wat er bedoeld wordt met de gestelde eisen, hoor je van de docent en/of spreek je af met de docent. Je vindt HIER de omschrijving. Verderop krijg je uitleg over hoe je werkt aan je ontwikkelportfolio.
De summatieve toetsing is het examen van het Consortium. Je laat via een verantwoordingsverslag zien dat je als peercoach coachende en begeleidende vaardigheden kunt toepassen. In dit verslag zijn de volgende onderdelen opgenomen waarop je wordt beoordeeld:
- Beschrijving van voorbereiding van het coachingstraject (vanuit kennis over leermethodieken én strategieën onderbouwd).
- Beschrijving van de uitgevoerde begeleiding met onderbouwing vanuit de kennis over coachings- en begeleidingsmodellen.
- Reflectie op zichzelf als peercoach,
- Evaluatie met gecoachte peer(s), leidinggevende en/of team.
Meer informatie over het examen krijg je via de docent. Je neemt deel aan het examen nadat je hier een "GO" voor hebt gekregen.
DOELEN
Je werkt aan je eigen kennis en vaardigheden om peers te begeleiden en te coachen bij het ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel gebied. Geen situatie is gelijk, daardoor is de complexiteit heel verschillend. Hoe complex het coachingstraject is heeft te maken door dingen als werkopvatting, interesse, motivatie, capaciteit, betrokkenheid. Jouw communicatievaardigheden vormen in elk geval een belangrijke sleutel. We vragen van jou dat je empathisch bent, creatief, flexibel, dat je je kunt aanpassen aan verschillende contexten, dat je je bewust bent van je grenzen en waar dat nodig is door verwijst naar andere professionals.
D1 K1 W1 Biedt peercoaching aan peers
Globale doelen bij dit keuzedeel
Zelfkennis
- heeft kennis van haar eigen sterke kanten en ontwikkelpunten
- kan de voorkeur voor leren bepalen van zichzelf en van de peer aan de hand van leermethodieken en -strategieën
Methodisch werken
- kan een planning maken en handhaven
- kan peers coachen bij het formuleren van planningen, doelstellingen en werkzaamheden
- kan samen met de peer de hulpvraag van de peer achterhalen
- kan de peer inzicht geven in hoe een planning tot stand komt en een planning eventueel met de peer bijstellen
- kan samen met de peer een programma voor coaching opstellen
Coaching
- kan instructie en perspectief geven op situaties en werkzaamheden die nieuw zijn voor peers
- kan peers gedurende een periode coachen en begeleiden met behulp van verschillende coachings- en begeleidingsmodellen,
waarbij het leren van en met elkaar centraal staat - kan verschillende werkvormen ontwikkelen en inzetten om van en met elkaar te leren, zoals kennismakings- en
kwaliteitenspellen ten behoeve van de sociale cohesie - kan met de peer bespreken wat zij van de peer kan leren
- kan vaardigheden demonstreren die nodig zijn voor de beroepsuitoefening binnen een bepaalde context
- kan kennis aanbieden ter verdieping of ondersteuning van peers
- kan vaardigheden en situaties observeren van peers
- kan feedback geven aan peers en ontvangen, zoals vakgericht of op algemene sociale vaardigheden, en gebruiken om er zelf
van te leren - kan reflecteren met bijvoorbeeld haar peer(s), leidinggevende en/of team op haar rol als peercoach
- kan intrinsieke (de)motivatie herkennen en omgaan met verschillende gradaties ervan
- kan intrinsieke motivatie bij peers positief beïnvloeden door verschillende motivatiemethodieken in te zetten
- kan zich houden aan afspraken met peers
- kan bijdragen aan een veilige leeromgeving voor de peer
- kan het leerproces van de peer monitoren en indien nodig bijsturen en afstemmen met de peer
- kan zichzelf zichtbaar maken als peercoach binnen de organisatie
- kan actief luisteren en verschillende soorten open vragen stellen, en hierop doorvragen en inspelen
- kan haar eigen hulpvraag bespreekbaar maken en indien nodig de peer doorverwijzen naar andere professionals
- kan tijdens haar coaching en begeleiding inspelen op de werkopvatting, motivatie, interesse, capaciteit en betrokkenheid
van de peer - kan de voorkeur voor leren bepalen van zichzelf en van de peer aan de hand van leermethodieken en -strategieën
ONTWIKKELPORTFOLIO
Tijdens deze cursus werk je aan het vullen van jouw eigen ontwikkelportfolio. Als je wilt weten waar je op beoordeeld wordt, kijk dan bij de beschrijving van de formatieve toetsing. Jij bent eigenaar van het portfolio en je bent ook zelf verantwoordelijk dat het gevuld wordt met materiaal dat iets zegt over jouw ontwikkeling als coach. Je kiest een maatje/maatjes om jouw portfolio te 'peerreviewen'. Hieronder wat informatie:
- Het ontwikkelportfolio dat je opbouwt wordt ook jouw bewijs bij de formatieve toetsing
- Je werkt élke week aan je ontwikkelportfolio. In de planning zie je dat dit elke week terugkomt als "thuis werken aan ontwikkelportfolio".
- Je zoekt en doet bij de onderwijsthema's heel gericht opdrachten of informatie.
- Deze komen vanuit jezelf (omdat je een leer/ontwikkelpunt hebt)
- Deze komen vanuit de docent (opdrachten vanuit het onderwijs in relatie met een thema)
- Deze komen vanuit de beroepspraktijk (omdat er vanuit de beroepspraktijk een thema of ontwikkelpunt ontstaat.)
- In het onderwijsprogramma wordt de ontwikkeling van het ontwikkelportfolio gemonitord: "Monitoren portfolio-opbouw". De docent bepaalt welke studenten hun ontwikkelportfolio laten zien, de student mag ook een inzagemoment aanvragen. De docent kijkt tijdens monitoren diagonaal naar het ontwikkelportfolio en geeft in steekwoorden terug wat opvalt.
- Verder monitoren jullie elkaars portfolio: Peer-monitor portfolio. Je bekijkt en leest kritisch mee met het portfolio van een ander en geeft als 'coach in wording' feedback. Tip: vorm vaste duo's/trio's en volg elkaars ontwikkeling.
LEERMIDDELEN
Leermiddelen worden verwerkt in het onderwijs. We gaan ervan uit dat jij zelf de leermiddelen actief raadpleegt.
Brondocumenten
- Het kwalificatiedossier van het keuzedeel (verderop een link naar het bestand.
- Oefenopdrachten Consortium uit de Digibib: K0996 Peercoaching in de praktijk. Tip: verwerk de oefenopdrachten uit de Digibib in je ontwikkelportfolio!
Een goede coach zijn
- Kenmerken van een goede coach: De kenmerken van een goede coach: dit zijn de 14 belangrijkste (hetnlpinstituut.nl)
- Checklist goede coach: Kenmerken van een goede coach (checklist) - De Kerncentrale of klik HIER voor de pdf
- Formeel vastgestelde 8 competenties van coaches: De 8 kerncompetenties van de coach - Associatie voor Coaching - Professionalisering voor Coaches -
- Nederlandse vertaling van de 8 kerncompetenties: The Gold Standard in Coaching | ICF - Core Competencies (coachingfederation.org)
- PDF van de formele individuele coach competenties, klik HIER.
- Kerncompetenties team coaching: ICF Team Coaching Competencies - International Coaching Federation
- Kerncompetenties teamcoaching: klik HIER voor het pdf bestand (Engelstalig!)
Coachingsmethodes/technieken
- Coach voor beginnende coaches: Gratis download met meer dan 150 voorbeeldvragen (divera.nl)
- Methoden en technieken: Coaching: De verschillende perspectieven en methodes | Mens en Samenleving: Psychologie (infonu.nl)
- Coachingsmodellen: Coachingsmodellen (certifiedcoaching.nl)
- NLP-college: coachmodellen - Overzicht van alle bekende coachmodellen [met uitleg] - #1 Kennisbank (hetnlpcollege.nl)
- Afbeeldingen van coachingsmodellen: coachingsmodellen - Bing images
- Instrumenten voor coaching: Coachingsinstrumenten - Alle instrumenten op een rij - Coachfinder
- Consortium Digibib: leermodule Methodisch werken én informatie uit eigen opleiding(en) met betrekking tot methodisch werken (Tip, wissel uit!)
- Omgaan met twijfel, onzekerheid, meningsverschil, conflicten: Opgelost! Het boek van Chiquita Welmerink (wel-com.nl)
Gespreksvaardigheden
- 11 ezelsbruggetjes voor gesprekken: 11 Ezelsbruggetjes voor gesprekstechnieken - agile4all
- 11 ezelsbruggetjes: klik HIER voor een pdf en klik HIER voor een plaatje.
- Leermodule Digibib Consortium: Leermodule Communicatie,
- Leermiddelen eigen opleiding met betrekking tot communicatie (tip: wissel met elkaar uit!)
- Niveaus van communicatie binnen coaching: Wat zijn de vier communicatieniveaus? - agile4all
Feedback, feedup, feedforward
- SLO - feedback: Feedback geven - SLO
- Verschil tussen feedback en feedforward: Wat is Feedforward? En hoe verschilt het van feedback? - Job Education
- Feedbackschema: zelfregulatie-tabel4.indd (onderwijsmaakjesamen.nl)
- Handvatten voor effectieve feedback: Handvatten om effectieve feedback te geven - Vernieuwenderwijs
Motivatie, Leren en reflecteren
- Studiemethoden die werken: Studiemethoden: deze 6 technieken werken - HP/De Tijd (hpdetijd.nl)
- Motivatie voor leren opkrikken: Motivatie - uitleg begrippen onderwijs (wij-leren.nl)
- Intrinsieke motivatie: Intrinsieke motivatie - uitleg (wij-leren.nl)
- verhogen intrinsieke motivatie: Intrinsieke motivatie - Mindsetking
- Reflecteren: Reflecteren – reflectiesite
- Leerstijlen: Leerstijlen: Welke zijn er en welke past het beste bij mij? (ag5.com) of Leerstijl - Wikipedia
- Leerstijltest: Leerstijltest van Kolb en Juch (+ Grafiek en Diagram) | Mens en Samenleving: Diversen (infonu.nl)
- Leren zichtbaar maken: formatief evalueren (kdg.be)
- Leermethodieken en middelen: Leermethodiek | Expliciete directe instructie – Leren Vlaanderen
- Over reflecteren en coachen: 13 Beste Reflectiemethoden [Reflectievragen & Werkvormen] - #1 Kennisbank (hetnlpcollege.nl)
Onderzoek & overig
- Rapport van eenmalige naar duurzame coaching. Klik hier.
- Effect van peercoaching in het mbo. Klik HIER voor de PDF.
- Leermiddelen die door de docent worden aangegeven.
Boeken over coaching
- Hoe boek voor de coach / Crasborn & Buis. Uitdagend boek voor elke coach met mogelijke interventies in een coachtraject. HOE-BOEK voor de Coach | Boek | Joost Crasborn | thema.nl
- No Nonsense coaching / Anne de Jong. Boek over zelfverzekerd en effectief coachen. Over jezelf als coach, 7 bekende thema's die bij coaching spelen, modellen, gesprekstechnieken en nog veel meer. No-nonsense coaching, Anne de Jong | Boek | 9789024437511 | Bruna
- Ontwerp je ontwikkeling, coach jezelf boek / Marianne Meijers. Laagdrempelig boek om eigen ontwikkeling te sturen. Ontwerp je ontwikkeling coach jezelf-boek | 9789024443581 | Marianne Meijers | Boeken | bol.com
KWALIFICATIEDOSSIER
In het kwalificatiedossier kun je nalezen aan welke eisen je moet voldoen.
PLANNING
De planning is een richtlijn. De docent kan hier vanaf wijken en/of in overleg met jullie andere keuzes maken.
In de planning staat dat je elke week werkt aan je ontwikkelportfolio. Gebruik hiervoor de oefenopdrachten van het Consortium, praktijkervaringen én informatie uit de lessen.
WK
|
THEMA
|
LOCATIE ONDERWIJS
|
10
|
Startbijeenkomst
Uitleg keuzedeel, formatieve toetsing (ontwikkelportfolio), einddoel (examen). |
DVC gezamenlijke start vóór nieuwe blok!
|
1
|
Zelfkennis
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
|
2
|
Zelfkennis
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
Peer-monitor portfolio
|
3
|
Methodisch werken
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
|
4
|
Methodisch werken
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
Peer-monitor portfolio
|
5
|
Een goede coach zijn
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
Monitoren portfolio-opbouw
|
6
|
Een goede coach zijn
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
Monitoren portfolio-opbouw
|
7
|
Een goede coach zijn
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
|
8
|
Coaching methodes/technieken
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
Peer-monitor portfolio
|
9
|
Coaching methodes/technieken
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
|
10
|
Intervisie
|
DVC
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
Monitoren portfolio-opbouw |
1
|
Coaching methodes/technieken
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
|
2
|
Gespreksvaardigheden
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
Peer-monitor portfolio
|
3
|
Gespreksvaardigheden
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
|
4
|
Feedback, feedup, feedforward
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
Monitoren portfolio-opbouw
|
5
|
Feedback, feedup, feedforward
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
Monitoren portfolio-opbouw
|
6
|
Uitleg over het examen
Oefenen verantwoordingsverslag |
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
|
7
|
Motivatie, leren & reflecteren
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
Peer-monitor portfolio
|
8
|
Motivatie, leren en reflecteren
|
Online onderwijs
|
|
+ Thuis werken aan ontwikkelportfolio
|
Inleveren ontwikkelportfolio
|
9
|
Simulatie rondom ingebrachte casus
GO examen |
DVC
|
Formele scheiding tussen leren en examineren. |
||
10
|
Examenperiode
|
|
1
|
Examenperiode
|
|
Voor onderwijsmateriaal en doelen bij de inhoud zie deze website: K0996 Peercoaching in de praktijk | Sociaal Werk (learningmatters.nl)